Ecaterina Andronescu vrea cantine în școli: ”Extinderea mesei calde se lovește de acest impediment”

2
Foto: renasterea.ro

Ministrul Ecaterina Andronescu spune că programul ”Masa caldă” nu poate fi extins pentru că în școli nu există cantine. ”Școlile trebuie să aibă cantină, în care noi să dăm masa caldă copiilor. Programul acesta este de 3 ani. Ca să-l putem extinde, va trebui să ne gândim cum să facem investiții în școli să avem cantine”, explică Andronescu.

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat marți, după ce comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil bugetului Ministerului Educației Naționale, în creștere cu 46,73% față de 2018, că banii vor fi folosiți pentru extinderea programului masă caldă în școli.

Există un amendament, care a și trecut, potrivit căruia, 140 de milioane de lei se iau de la Autoritatea Electorală Permanentă și această sumă trece la capitolul cheltuieli de capital, din care noi urmează să facem investiții.

De asemenea, au mai trecut 100 de milioane prin redistribuire la cheltuielile pentru susținerea universităților. Să putem să facem masa caldă, trebuie să pregătim școlile. Școlile trebuie să aibă cantină, în care noi să dăm masa caldă copiilor. Extinderea mesei calde se lovește de acest impediment. Noi, în acest moment, avem OUG, funcționează acum și avem 50 de școli care servesc masa caldă, sunt alese în așa fel încât sunt școli cu elevi cu probleme sociale.

Programul acesta este de 3 ani. Ca să-l putem extinde, va trebui să ne gândim cum să facem investiții în școli să avem cantine”, a spus Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.

Andronescu a precizat, după ce Opoziția a acuzat în timpul dezbaterii în Comisie că Liviu Dragnea a plagiat un amendament al PNL, că ”atunci când facem ceva pentru sistemul de învățământ, nu trebuie să câștigăm politic, trebuie să câștige sistemul”.

„Eu cred că atunci când facem ceva pentru sistemul de învățământ, nu trebuie să câștigăm politic, trebuie să câștige sistemul. Aici nu am văzut asta. Pentru toaletele școlilor care au grupuri sanitare în curte sunt 65 de milioane și îi avem într-un capitol separat”, a spus ministrul Educației.

Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea, în timpul dezbaterilor, că i-a plagiat un amendament.

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marți, raport favorabil bugetului Ministerului Educației Naționale, în valoare de 30.829.261.000 lei, în creștere cu 46,73% față de 2018. În timpul dezbaterilor deputatul Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea că i-a plagiat un amendament.

Parlamentarii au dat raport favorabil pe bugetul Ministerului Educației Naționale, 20 de voturi fiind favorabile, 14 împotrivă și patru abțineri.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor pe raport, că în buget sunt cuprinse construirea de grupuri sanitare pentru cele 1 489 de școli.

Bugetul alocat Ministerului Educației Naționale este de 30.829.261.000 lei, în creștere cu 46,73% față de 2018.

Pentru cheltuielile de personal prevăzute în bugetul acordat Ministerului Educației Naționale se alocă suma de 20.610.354.000 lei, în timp ce pentru bunuri și servicii – 75.155.000 lei.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern și trimis Parlamentului.

Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, votul final fiind programat vineri.

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Bani pentru masă caldă? Cantină? Sigur, pentru zonele defavorizate, pentru copiii care provin din familii defavorizate, acest lucru poate fi de un real ajutor. Dar aceasta ar însemna ajutor social. Cred că există un alt minister care se ocupă de așa ceva.
    Pentru toți copiii? Ar însemna ceva extraordinar. Ar însemna o adevărată reformă. Pentru că: ar fi firesc să se acorde masa de prânz. Adică, iese copilul de la cursuri și mănâncă. DAR: majoritatea copiilor de gimnaziu, de exemplu, învață dupăamiaza.
    Așa că: să construim suficiente școli, astfel încât toți copiii să învețe de dimineață. Ies de la cursuri, iau masa de prânz în cantina școlii, se recrează puțin în curtea școlii și revin în școală, unde continuăm ceea ce se dorește și despre care se vorvește de atâta timp:școala după școală. Se duce și copilul acasă cu teme făcute, stă și el cu părinții lui. Altfel…. Și realizați câte locuri de muncă noi se vor crea astfel?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.