Ministrul Educației, așteptat în zadar de profesorii de la Șincai. Silvia Mușătoiu, ”revoltată” de cele întâmplate la ședința Consiliului Local

0

Profesorii de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală au așteptat-o, vineri după-amiază, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, pentru a discuta despre situația creată în urma conflictului cu Primăria sectorului 4. Ministrul nu a venit, în schimb directoarea liceului, Silvia Mușătoiu, a avut, joi, o întrevedere cu edilul Daniel Băluță, după ce la ședința Consiliului Local a fost luată în discuție situația Colegiului. Directoarea se declară ”revoltată” de cele întâmplate la ședință, unde ”o șefă a sindicatului FSLI sector 4” a ”preaslăvit contractul” lui Băluță, iar ”câteva doamne învățătoare de la școala 194 au aflat că veniseră de fapt să protesteze împotriva școlii noastre.”

”Ieri, câțiva profesori și părinți au fost să asiste la sedința Consiliului Local sector 4, în caz că problema Șincai ar fi fost dezbătută, sau măcar menționată. Ce credeți? Primarul chiar a deschis ședința cu acest subiect. O cuvântătoare la microfon i-a reprezentat, potrivit propriei afirmații, pe directorii care au semnat contractul modificat al primarului și ale căror școli sunt afiliate sindicatului FSLI. A cuvântat pentru a-i apăra poziția primarului și pentru a preaslăvi contractul lui.

Doamna aceasta, ceva șefă a sindicatului FSLI sector 4 (un sindicat al profesorilor și nu al primarilor) a venit însoțită de câteva doamne învățătoare de la școala 194 (nu întâmplător!), care nu prea știau de ce se află acolo. Mai întâi au spus colegilor noștri că au venit să-i susțină, apoi s-au răzgândit fiindcă au aflat că veniseră de fapt să protesteze împotriva școlii noastre. De ce spun că nu este întâmplătoare școala 194: este școala pe care a urmat-o și domnul primar, pe vremea când mama domniei sale (prezentă și ea ieri, în sala de consiliu) era chiar directoarea școlii.

La conducerea școlii 194 s-a aflat, o vreme, și o doamnă inspector, semnatară a uneia dintre cele două somații primite de noi, iar la contabilitatea aceleiași școli s-a aflat, până nu demult, directoarea direcției de învățământ sector 4. Legături trainice! Nu-i așa că v-am făcut curioși să vedeți și execuția bugetară a acestei școli, alături de cea a direcției de învățământ?”, relatează pe Facebook directoarea Colegiului Șincai, Silvia Mușătoiu.

Directoarea spune că a decis să meargă la ședința Consiliului Local pentru a răspunde personal nelămuririlor. Silvia Mușătoiu precizează că a discutat cu primarul Daniel Băluță care i-a cerut din nou să semneze contractul ”cu obiecțiuni”.

Sunt revoltată de ceea ce am auzit azi în cancelarie de la colegii noștri, în timp ce ar fi trebuit să avem o întrevedere cu doamna ministru…care nu a mai venit… Poate altă dată!

Au povestit ce-au văzut și ce-au simțit ieri, printre aleșii locali. Dar am să-i las pe ei să vă spună, cănd vor dori …Deși nu-mi propusesem să fiu prezentă la ședința Consiliului Local, colegii mi-au transmis de acolo că mi s-a pronunțat numele și că cineva întreba ironic, de ce nu sunt și eu în sală, să răspund chiar eu ?! Așa că m-am grăbit să ajung acolo.

Am avut așadar, ieri, o întâlnire cu primarul. Soluția lansată de domnul primar a fost una singură: să semnez contractul ”cu obiecțiuni”. I-am propus și eu o soluție: semnez contractul doar dacă alături va avea și un act adițional care să prevadă că alineatele adăugate de el, la contractul aprobat prin ordinul de ministru, se elimină. N-a prea fost mulțumit de soluția mea…”, scrie Silvia Mușătoiu.

Postarea integrală a Silviei Mușătoiu

”Nu cred că trebuie să răspund mârșăviilor publicate de presa iubitoare de primărie, deși înțeleg că au apărut câteva, cel puțin hilare. Dar pentru documentarea celor care doresc să pătrundă cu adevărat în esența problemei noastre din această perioadă, vom publica pe site-ul școlii execuția bugetară pentru anul 2018.

Din două motive: 1. transparență și 2. să-i scutim pe cei de la directia de învățământ de a distribui, presei aservite, informații pe care doar ei le au (eventual deformate). Dacă nu cumva zvonacii- că ziariști nu pot fi numiți-or fi furat ceva date…Și pentru ca totul să fie clar, invit și Direcția de Învățământ și Primăria sectorului 4 să-și publice pe site-urile proprii execuțiile bugetare pentru 2018.

Abia după ce toate aceste informații vor fi vizibile pentru toată lumea, cu produse și cu specificațiile tehnice, putem vedea realitatea. Acesta este răspunsul meu la mârșăvii. Cu cât vor continua mai mult, cu atât voi intra mai mult în detalii: despre presiuni, conducere, nepotisme, influențe…și despre cum lupul își schimbă părul, dar năravul ba, iar firmele își schimbă denumirea ca să-și piardă urma, dar nu și contractele sau influența. 

Ieri, câțiva profesori și părinți au fost să asiste la sedința Consiliului Local sector 4, în caz că problema Șincai ar fi fost dezbătută, sau măcar menționată. Ce credeți? Primarul chiar a deschis ședința cu acest subiect. O cuvântătoare la microfon i-a reprezentat, potrivit propriei afirmații, pe directorii care au semnat contractul modificat al primarului și ale căror școli sunt afiliate sindicatului FSLI. A cuvântat pentru a-i apăra poziția primarului și pentru a preaslăvi contractul lui.

Doamna aceasta, ceva șefă a sindicatului FSLI sector 4 (un sindicat al profesorilor și nu al primarilor) a venit însoțită de câteva doamne învățătoare de la școala 194 (nu întâmplător!), care nu prea știau de ce se află acolo. Mai întâi au spus colegilor noștri că au venit să-i susțină, apoi s-au răzgândit fiindcă au aflat că veniseră de fapt să protesteze împotriva școlii noastre. De ce spun că nu este întâmplătoare școala 194: este școala pe care a urmat-o și domnul primar, pe vremea când mama domniei sale (prezentă și ea ieri, în sala de consiliu) era chiar directoarea școlii.

La conducerea școlii 194 s-a aflat, o vreme, și o doamnă inspector, semnatară a uneia dintre cele două somații primite de noi, iar la contabilitatea aceleiași școli s-a aflat, până nu demult, directoarea direcției de învățământ sector 4. Legături trainice! Nu-i așa că v-am făcut curioși să vedeți și execuția bugetară a acestei școli, alături de cea a direcției de învățământ? 

Sunt revoltată de ceea ce am auzit azi în cancelarie de la colegii noștri, în timp ce ar fi trebuit să avem o întrevedere cu doamna ministru…care nu a mai venit… Poate altă dată! Au povestit ce-au văzut și ce-au simțit ieri, printre aleșii locali. Dar am să-i las pe ei să vă spună, cănd vor dori …

Deși nu-mi propusesem să fiu prezentă la ședința Consiliului Local, colegii mi-au transmis de acolo că mi s-a pronunțat numele și că cineva întreba ironic, de ce nu sunt și eu în sală, să răspund chiar eu ?! Așa că m-am grăbit să ajung acolo.

Am avut așadar, ieri, o întâlnire cu primarul. Soluția lansată de domnul primar a fost una singură: să semnez contractul ”cu obiecțiuni”. I-am propus și eu o soluție: semnez contractul doar dacă alături va avea și un act adițional care să prevadă că alineatele adăugate de el, la contractul aprobat prin ordinul de ministru, se elimină. N-a prea fost mulțumit de soluția mea… 😔 Vom mai vedea la întâlnirea viitoare.”


Colegiul Național Gheorghe Șincai și Primăria sectorului 4 sunt în plin război, după ce Silvia Mușătoiu, directorul liceului, a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria, din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”. Colegiul a primit notificări din partea Inspectoratului Școlar prin care este amenințat că nu i se va mai asigura finanțarea dacă nu semnează contractul.

Săptămâna trecută, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, anunța că va merge la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală, pentru a discuta cu profesorii despre situația creată. Înainte, Andronescu avusese o convorbire telefonică  cu directorul Colegiului, însă Silvia Mușătoiu relata că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul nu a vrut să accepte faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”.

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care s-au declarat solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.