Scandalul ”medicului” italian a ajuns la Educație. Ministerul Educației a recunoscut diploma falsă a lui Matteo Politi în aprilie 2018, însă Ecaterina Andronescu spune că recunoașterea diplomei nu înseamnă și intrarea în profesie. Totuși, Andronescu admite că dacă cineva din ministerul pe care îl conduce a greșit, atunci acesta va fi sancționat.
UPDATE Matteo Politi a solicitat în martie 2018 să-i fie recunoscută diploma, iar atestatul l-a primit în luna aprilie 2018, atunci când la conducerea ministerului se afla Valentin Popa, au precizat reprezentanții Direcţiei de Comunicare a Ministerului Educaţiei Naţionale pentru Mediafax.
Potrivit sursei citate, în 22 martie 2018 a fost înregistrată la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) solicitarea pe numele lui Politi Matteo, cetățean italian, pentru recunoașterea unei diplome de studii universitare (medicină generală), obținută în Serbia, la Universitatea din Priștina. Politi i-a anunţat atunci pe reprezentanţii ministerului că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unei firme.
În urma evaluării dosarului de recunoaștere conform metodologiilor specifice, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor a emis Atestatul de recunoaștere a studiilor în data de 11 aprilie 2018, în care se menționează recunoașterea nivelului Licență și a domeniului de studii (Sănătate), fără a se menționa specializarea (Medicină) care ar fi dat posibilitatea cetățeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României.
“În atestat se menționează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic și nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor”; Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaștere își asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspunsul trimis Mediafax de către Ministerul Educaţiei Naţionale.
Potrivit diplomei pe care Matteo Politi a prezentat-o Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, acesta a absolvit, în 2013, Universitatea din Priștina în Kosovo. Pe diplomă se arată că acesta a studiat în Republica Serbia, în condițiile în care Republica Kosovo a devenit independentă faţă de Serbia în 2008.
Conform actului de studiu, italianul s-a înscris la studii în anul 2007 şi a studiat la Facultatea de Medicină, secţia Medicină Generală. Bărbatul ar fi terminat studiile cu media generală opt.
Ecaterina Andronescu a declarat, joi, la Cluj-Napoca într-o conferință de presă că dacă cineva de la Ministerul Educației a greșit în cazul italianului va trebui să recunoască și să primească sancțiunea corespunzătoare, scrie Mediafax.
”Nu am văzut echivalarea pe care ministerul a dat-o anii trecuți, nu este o chestiune de o lună sau de două, ci o perioadă mai îndelungată. Trebuie să analizeze echivalarea, să văd în ce măsură echivalarea corespunde studiilor pe care acest cetățean le-a avut și puteau conform rigorilor echivalării fi recunoscute în România.
Dar recunoașterea diplomei nu înseamnă și intrarea în profesie. Cred că trebuie să privim diferențiat lucrurile. Dacă ministerul a greșit, cine a greșit, fără îndoială trebui să recunoască și să primească sancțiunea corespunzătoare dar dacă ministerul a făcut doar recunoașterea diplomei pot să spun cu certitudine că ministerul nu poate da intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori, în special. Poate să recunoască doar diploma”, a spus Andronescu.
Diplomă recunoscută în aprilie 2018
Diploma obținută în Priștina de Matteo Politi, italianul cu 8 clase care s-a dat drept medic și a operat pacienți în România, a fost recunoscută de Ministerul Educației, susține avocatul acestuia, citat de stirileprotv.ro.
La audieri, avocatul a prezentat un act in limba sârbă, conform căruia, în 2007, Matteo Politi s-a înscris la Universitatea de Medicină din Pristina, pe care ar fi absolvit-o în 2013 cu nota 8, cu „înalta distincție doctor în medicină.” Doar că în antetul actului scrie Republica Serbia, iar orașul Priștina se află în Republica Kosovo, stat independent din 2008. Culmea, Ministerul Educatiei a eliberat un atestat de recunoaștere a studiilor făcute la această Universitate.
„Prezentul act reprezintă o recunoaștere a studiilor obținute în străinătate, raportată la sistemul de educație din România, în scopul încadrării în muncă și pentru înscrierea la cursuri de formare profesională. Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesieid de medic și nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor. Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaștere își asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora. Prezentul atestat a fost solicitat de Matteo Politi”, se precizează în atestatul de recunoaștere a studiilor emis de Ministerul Educației în 14 aprilie 2018.
Falsul chirurg italian a fost reținut miercuri seară pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de către polițiștii Secției 4 din Capitală. Acesta este suspect pentru înșelăciune și e vizat de ancheta in rem privind exercitarea fără drept a unei profesii.
Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din București, deşi avea doar opt clase, a fost prins, miercuri, de polițiștii de frontieră de la Curtici, județul Arad, în timp ce încerca să fugă din țară. Potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră, miercuri, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, a fost depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune.