CLASA PREGĂTITOARE. Ministrul Educației: Voi cere inspectorilor să nu accepte înscrierea a mai mult de 25 de elevi într-o clasă

0
Foto: facebook.com - Clasa spiridușilor

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, revine cu declarații pe tema înscrierii copiilor la clasa pregătitoare, spunând că marea problemă este că ”mulţi părinți își iau vize de flotant pentru a-și înscrie copilul într-o anumită școală”, ajungându-se astfel să existe clase chiar și cu 36 de elevi.

Ecaterina Andronescu a anunțat, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, că va solicita Inspectoratelor Școlare ”să nu accepte înscrierea a mai mult de 25 de elevi într-o clasă”.

Problema este că mulţi părinți își iau vize de flotant pentru a-și înscrie copilul într-o anumită școală. Școala românească este polarizată. Și atunci, părinții aleargă după școlile bune. Am constatat că, în acestea, la clasele mici, unde ar trebui să fie puțini elevi – legea limitează la maxim 25 elevi pe clasă – am ajuns să avem 32, 34 sau chiar 36 de elevi. Cum să se ocupe doamna învățătoare de 36 de copii, când ar putea să se ocupe de 25? Noi distrugem astfel școlile bune, multiplicând numărul de elevi în clasă.

De aceea, o să le cer inspectorilor să nu accepte înscrierea a mai mult de 25 de elevi într-o clasă. Acum, în metodologie scrie că inspectorul poate decide să fie mai mulți elevi. Eu spun, însă, că pentru ciclul primar, nu contează numele școlii. Contează performanța doamnei învățătoare”, a spus Ecaterina Andronescu.

Recent, ministrul Educației, declara că, în opinia sa, ”școala de cartier este școala de cartier, copilul acolo trebuie să meargă, în circumscripția lui de domiciliu”.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2019-2020 ar urma să se facă la începutul primăverii, însă, până la acest moment, Ministerul Educației nu a elaborat Metodologia privind înscrierea în învățământul primar și calendarul de înscriere.

Citește și CLASA PREGĂTITOARE 2019-2020. Ziua Porților Deschise, organizată deja în unele școli


Ce prevede Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2018-2019

  • Numărul de locuri care se alocă, prin cifra de școlarizare, pentru clasa pregătitoare, în învățământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurând astfel fiecărui copil un loc.
  • Inspectoratele școlare soluționează orice situație legată de înscrierea în învățământul primar în interesul educațional al elevului și în limitele legii.
  • În sensul prezentei metodologii, prin domiciliu se înțelege inclusiv reședință.
  • Fiecare locuință este arondată unei unități de învățământ aflate în proximitatea sa, numită în continuare școala de circumscripție. Totalitatea străzilor arondate unității de învățământ formează circumscripția școlară a unității de învățământ respective.
  • În vederea înscrierii în clasa pregătitoare a tuturor copiilor care au vârsta corespunzătoare, inspectoratele școlare iau în considerare propunerile conducerilor unităților de învățământ referitoare la numărul de clase pregătitoare rezultate în urma recensământului copiilor realizat, pentru fiecare circumscripție școlară, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale.
  • Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de școlarizare alocat de inspectoratul școlar fiecărei unități de învățământ ține cont de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate fi organizat, în mod corespunzător, procesul de învățământ la clasa pregătitoare, dar și la celelalte clase ale școlii, și de obligativitatea cuprinderii în unitatea de învățământ a tuturor copiilor din circumscripția școlară.
  • La alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ sau de cea mai bună oportunitate educațională identificată, precum și de efectivul maxim de 25 de elevi la clasă prevăzut de art. 63 alin. (1) lit. c)din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare (”învățământul primar – clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 25”)
  • Inspectoratele școlare pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență.
  • Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată.
  • Pe locurile libere se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților și cu prevederile prezentei metodologii.
  • Numărul locurilor libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferență între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși la acel nivel de clasă. De exemplu, dacă în circumscripția școlară a unei unități de învățământ există 40 de copii care trebuie înscriși la clasa pregătitoare, iar școala a primit prin planul de școlarizare 50 de locuri la clasa pregătitoare, numărul de locuri libere este de 10 (50-40).

Aici puteți consulta Calendarul și metodologia înscrierii în învățământul primar din anul școlar 2018-2019

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.