Cele trei colegii din Brașov, în atenția CNCD. Inspectorul general: ”Am solicitat reevaluarea condiţiilor”

0

Scandalul provocat de regulamentele celor trei colegii din Brașov ajunge în atenţia Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. O asociaţie de elevi a depus luni o plângere în care reclamă că regulamentele interne ale colegiilor discriminează elevii, relatează digi24.ro.

Potrivit preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba, Consiliul va audia toţi factorii implicaţi şi, în termen de maximum 90 de zile, va decide cine are dreptate, scrie sursa citată.

Ariana Oana Bucur, inspectorul şcolar general de la Braşov, a anunțat că a cerut celor trei colegii să își modifice regulamentele. Asta după ce Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor să verifice toate regulamentele și să elimine prevederile contrare reglementărilor legale.

Am solicitat reevaluarea condiţiilor din Regulamentul de Organizare. Eu consider că trebuie să existe, acolo unde există performanţă, poate exista şi o astfel de prevedere”, a spus Ariana Oana Bucur.

În timp ce directorul Colegiului ”Andrei Șaguna” spunea că prevederea cu regula mediei 8.50 există de 18 ani în regulament și nimeni nu a contestat-o, directorul Colegiului Naţional ”Dr. Ioan Meşotă”, anunță că se va găși o altă formulare.

”Formularea exactă este că „nu vor mai urma cursurile colegiului”. Acolo, poate juridic nu e cea mai fericită formulare. Vom găsi, eventual, o altă formulare”, a declarat Ovidiu Tripşa, directorul Colegiul Naţional Meşotă Braşov.

Decizia finală va fi luată în Consiliile de Administraţie ale celor trei colegii.


Trei colegii din Brașov au stabilit, prin regulamentele de organizare și funcționare sau prin contractul educațional, că elevii de gimnaziu vor fi dați afară din școală, dacă nu obțin, la sfârșitul anului școlar, o medie generală minimă – 8.50 în cazul unuia dintre colegii.

Cele trei colegii care au astfel de prevederi sunt Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” și Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil”.

Directorul Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov, Dumitru Cezar Boghici, a declarat că prevederea care stabilește că elevii de gimnaziu, care obțin media generală sub 8.50, sunt nevoiți să se transfere la alte școli a fost introdusă în urmă cu 18 ani şi nimeni nu a contestat-o până acum.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Florian Lixandru, a anunțat că Ministerul Educației va trimite o adresă către toate inspectoratele şcolare prin care le va cere să verifice regulamentele şcolilor și să le corecteze acolo unde este încălcată legea.

 Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune că regulamentul unei școli nu poate să exceadă prevederilor legale și a discutat despre acest lucru și cu inspectorul școlar general de la Brașov și cu directorului Colegiului ”Andrei Șaguna”. Cele trei colegii trebuie astfel să își schimbe regulamentele de funcționare.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.