Scandalul colegiilor din Brașov. Ministerul Educației cere ”intrarea în legalitate”. Inspectoratele vor verifica toate regulamentele

0

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Florian Lixandru, a anunțat că Ministerul Educației va trimite o adresă către toate inspectoratele şcolare prin care le va cere să verifice regulamentele şcolilor și să le corecteze acolo unde este încălcată legea. Secretarul de stat a declarat pentru HotNews.ro  că ceea ce se întâmplă la cele trei colegii din Brașov este abuziv, iar prevederile care stabilesc o medie minimă sunt contrare prevederilor legale. Florian Lixandru a precizat pentru SparkNews.ro că directorii de școli care refuză ”intrarea în legalitate” vor fi sancționați.

Vom da o circulară mâine către toate inspectoratele și le vom solicita să se asigure că regulamentele interne sunt conforme cu dispozițiile legale în vigoare. Unde vor fi semnalate încălcări ale legii, acestea să fie corectate. Nu vreau să cred că vor fi manageri de unități de învățământ care să refuze intrarea în legalitate… În acest caz, vor fi sancționați”, a precizat secretarul de stat, pentru SparkNews.ro.


UPDATE Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, că ”nu ministerul ar trebui să verifice regulamentele interne din unitățile de învățământ”: ”Acest lucru este de competența Inspectoratelor Şcolare. Sper că toți directorii știu că un regulament nu poate excede unui Ordin de ministru, unei Hotărâri de Guvern sau unei Legi. Ca urmare, puterea normativă nu poate să fie mai mare decât celelalte norme de reglementare. Sper să intrăm în normal. Cred că foarte mulți părinți au semnat acele contracte cu şcolile fără să se uite peste ele, constatând ulterior încălcări grave ale acestora. Îi invit pe părinți să se uite cu atenţie la ce semnează.”

În declarația acordată HotNews.ro, Florian Lixandru a arătat că ”ceea ce se întâmplă la liceele de la Braşov este abuziv”, ”la fel, cum şi în alte licee, există interdicţia că în vacanţa intersemestrială nu te poţi transfera la o altă şcoală”.

„Noi am cerut un punct de vedere de la departamentul juridic, pe care îl vom trimite inspectoratelor. Cele trei regulamente de la liceele de la Braşov contravin legii educaţiei, care arată că sistemul de educaţie are caracter deschis. În plus, legea 272 din 2004 are un articol care arată că elevul are dreptul de a fi tratat cu respect. Drept urmare, niciunul dintre cele trei regulamente nu pot să vină în contradicţie cu legea educaţiei naţionale, aşa cum se întâmplă acum”, a spus Florian Lixandru.

Secretarul de stat a adăugat că ”stabilirea unei medii minime în regulamentul propriu apare ca un element de coerciţie şi condiţionare şi încalcă dreptul fiecărui elev la educaţie, aşa cum arată şi regulamentul naţional de funcţionare al şcolii”. ”Solicităm şcolilor ca toate regulamentele să respecte legea educaţiei”, a spus secretarul de stat.

Florian Lixandru a declarat pentru SparkNews.ro că a discutat și cu inspectorul școlar general de la Brașov, Oana Ariana Bucur. Aceasta a declarat săptămâna trecută pentru EduPedu că “fiecare unitate școlară are acest regulament intern și fiecare unitate poate stabili condiții legate de activitatea pe care o desfășoară, de rezultatele pe care și le doresc. Sunt ținte pe care și le-au stabilit și sunt indicatori de management și nu cred că ar trebui să privim lucurile din perspectiva segregării”.

Am discutat și i-am spus același lucru: un regulament intern nu poate excede legii, Legii educației, Legii 272/2004, ROFUIP OMEN 5079/2016. Aceasta este poziția mea, a ministerului, susținută și de punctul de vedere al direcției generale juridic din minister”, a declarat secretarul de stat.


Trei colegii din Brașov au stabilit, prin regulamentele de organizare și funcționare sau prin contractul educațional, că elevii de gimnaziu vor fi dați afară din școală, dacă nu obțin, la sfârșitul anului școlar, o medie generală minimă – 8.50 în cazul unuia dintre colegii.

Cele trei colegii care au astfel de prevederi sunt Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” și Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil”.

Directorul Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov, Dumitru Cezar Boghici, a declarat că prevederea care stabilește că elevii de gimnaziu, care obțin media generală sub 8.50, sunt nevoiți să se transfere la alte școli a fost introdusă în urmă cu 18 ani şi nimeni nu a contestat-o până acum. Asociația de Părinți a colegiului susține că ”elevii de gimnaziu nu sunt traumatizaţi de regulament”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.