Gripa în școlile din București. ISMB: Triajul nu se poate face zilnic. Medicii lucrează în mai multe unități de învățământ

0
Foto: zf.ro

Triajul epidemiologic al elevilor din București nu se poate realiza zilnic, a explicat, marți, Marina Manea, reprezentantul ISMB, deoarece medicii din școli lucrează în mai multe unități de învățământ, scrie Mediafax. Manea a mai spus că în trei școli din Capitală nu există medic sau asistent medical.

”Se face triajul în școli. De la ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), am primit și ieri (luni, n.r.) o situație cu privire la cadrele medicale din cabinetele medicale din unitățile de învățământ.

Avem 3 unități de învățământ unde nu există asistent medical și nici medic. În restul unităților de învățământ, există fie asistent medical, fie medic. Acolo unde există un medic, programul de lucru al acelui medic în respectiva unitate de învățământ este parțial. El lucrând și în alte unități de învățământ. În asemenea condiții este clar mai mult decât evident și mai mult decât uman că triajul nu se poate face zilnic”, a declarat Marina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

Totodată, reprezentantul ISMB a spus că, totuși, este posibil ca în unele școli să fie efectuat triaj zilnic:

”În acele școli unde este imposibil, triajul trebuie să se facă măcar pe parcursul a două săptămâni de la începutul epidemiei, deși e impropriu spus, pentru că nu a fost declarată epidemie. (…) Ce presupune triajul? Fiecare copil petrece în cabinetul medical sau în locul în care este organizat acest triaj epidemiologic, cu medicul, un timp, când este verificat pentru simptomatologia de gripă și viroze”.

Citește și Inspectoratul Școlar București: Sunt cazuri de gripă confirmate, dar nu încât să se închidă o unitate de învățământ

Potrivit sursei citate, școlile au raportat absenteismul în mod diferit, unele pe grupe, altele pe cicluri de învățământ. La grădiniță a fost înregistrat procentul cel mai ridicat de absenteism.

”Prin urmare, o centralizare exactă a acestei rate de absenteism a fost imposibilă. Noi, cel mult, am putut arunca o privire de ansamblu și am constatat că absențele, cel puțin până în ora 10:00, ieri de dimineață, erau destule. Cauza fiind mai mult decât evidentă în această perioadă. La grădiniță, procentul este extrem de ridicat. Temerea părinților, copiii fiind mai mici, este justificată”, a mai spus reprezentantul ISMB.

Pentru ca ministrul Sănătății, Sorina Pintea, să declare stare de epidemie trebuie ca marți, datele Institutului Național pentru Sănătate Publică să arate un număr de cazuri diagnosticate de gripă care să fie mai mare decât cel estimat.

Sorina Pintea a anunţat deja că dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizând că dacă numărul de elevi absenți într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

De la începutul sezonului, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 47. Ultimele cazuri sunt cele ale unor femei, în vârstă de 48 și respectiv 64 de ani, ambele din județul Timiș, confirmate cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, care au murit luni, 28 ianuarie în timp ce o altă femeie în vârstă de 47 de ani din județul Constanța a murit sâmbătă, 26 ianuarie. Totodată, un bebeluș în vârstă de 11 luni, din județul Timis, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, a murit vineri, 25 ianuarie. Cu toții sufereau și de alte boli și nu erau vaccinați antigripal.

Doar în patru cazuri de deces provocat de gripă, victimele nu sufereau și de alte boli, potrivit minstrului Sănătății, Sorina Pintea.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.