Vicepreședintele Federației Asociațiilor de Părinți, Eugen Ilea, a declarat luni, că numărul cazurilor de gripă în unitățile de învățământ din București ajunsese, vineri, 25 ianuarie 2019, la 290. Totodată, purtătorul de cuvânt al ISMB a anunțat că numărul absențelor a fost în prima zi a săptămânii mai mare în grădinițe decât în școli, iar o centralizare a numărului de cazuri de gripă va fi prezentată marți.
”La data de 25 ianuarie, la nivelul Bucureștiului, erau 290 de cazuri de gripă confirmate, copii bolnavi de gripă. Pentru părinți avem o recomandare: în cazul în care copiii acestora au simptome, să nu-i ducă la școală. Majoritatea părinților a achiesat la această recomandare și, acolo unde a fost cazul, au mers la medicul de familie și au procedat în consecință”, a spus Eugen Ilea, la Digi24.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marina Manea, a precizat, la rândul său, că numărul oficial de cazuri de gripă în unitățile de învățământ din Capitală era, joia trecută, de 85, însă este ”foarte posibil” ca numărul acestora să fi crescut.
Manea a precizat că, în cursul zilei de marți, ISMB va oferi o situație exactă a numărului de cazuri de gripă din școlile și grădinițele bucureștene.
”Chiar astăzi am comunicat cu cei de la DSP, dumnealor au transmis către unitățile de învățământ o solicitare cu o machetă pe care să o completeze cadrele medicale. Noi, la acest moment, nu putem decât să centralizăm din partea unităților de învățământ numărul cazurilor de gripă sau de viroză. Așa cum vă spuneam zilele trecute, au fost 85 de cazuri înregistrate și astăzi, până la sfârșitul programului, primim din partea sectoarelor centralizarea cu noile cazuri, centralizare pe care mâine o vom putea face publică”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB.
Absenteism mai mare la grădinițe
În ceea ce privește triajul de dimineață din unitățile de învățământ, reprezentantul ISMB a explicat că, în cazul în care se constată că există elevi care au simptome de gripă, aceștia ”sunt trimiși în mod evident acasă sau către unitățile abilitate pentru a-și face analize”.
”Ce am primit eu astăzi a fost o centralizare a absențelor pe sectoare și, din răsfoirea acestor date, vă pot spune că, la grădinițe, rata de absenteism este mult mai mare decât în cazul școlilor primare/gimnaziale. Cred că părinții au ales să își țină copiii acasă chiar dacă nu aveau confirmate cazuri de gripă”, a adăugat Marina Manea.
În condițiile în care recomandarea autorităților a fost ca, în școlile unde nu există medic sau asistent medical, profesorii să facă triajul elevilor, Marina Manea a arătat că, la nivelul Capitalei, există foarte puține școli în această situație și aceasta pentru că nu s-au ocupat posturile.
”Vorbim de un număr foarte mic de unități de învățământ. Aș putea spune chiar mai puțin de 10”, a declarat Marina Manea.
Toalete fără săpun și hârtie igienică
Cât privește lipsa de săpun și hârtie igienică în unele școli din București, Marina Manea a arătat că ISMB a făcut apel la toți directorii unităților de învățământ de a asigura în această perioadă materialele necesare de igienizare în școli.
”Inspectoratul Școlar a trimis către unitățile de învățământ o circulară prin care solicita directorilor să doteze fiecare toaletă a elevilor cu materiale de igienă absolut necesare. (…) Într-o perioadă precum aceasta prin care trecem, cu atât mai mult directorii ar trebui să fie conștienți de necesitatea de a avea la toaletele copiilor săpun lichid”, a spus purtătorul de cuvânt al ISMB.
Citește și:
- Peste 80 de cazuri de gripă, în unitățile de învățământ din Bucureşti. Ministrul Sănătății cere ”măsurile cele mai dure”
- Elevii merg luni la școală. Ministrul Educației: Se încheie situaţiile şcolare şi nu putem bulversa încheierea semestrului
- Gripa în școli. Dr. Adrian Streinu-Cercel explică cum și când se face decontaminarea sălilor de clase
- Școli deschise luni. Ministrul Sănătății: ”Nu e cazul să creăm o isterie. Dascălii pot face triajul”