Școli deschise luni. Ministrul Sănătății: ”Nu e cazul să creăm o isterie. Dascălii pot face triajul”

0

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat duminică, la Digi24, că ”nu e cazul să creăm o isterie” având în vedere că elevii se întorc, luni, la școală, în prag de epidemie de gripă, spunând  că ”gripă a fost întotdeauna în această perioadă a anului”. Ministrul a spus că triajul elevilor poate fi făcut și de către profesori.

În condițiile în care în multe școli din România nu există nici medic, nici asistent medical,  Sorina Pintea a precizat că ”dascălii pot face triajul”, nefiind ”obligatoriu să fie făcut de un medic”.

”Dascălii pot să facă acest triaj pentru că este vorba, pur și simplu, de a constata dacă elevii prezintă sau nu simptomele unei răceli. Nu este obligatoriu să fie făcut de un medic.  

Acolo unde absenteismul este de peste 20 la sută într-o clasă sau într-o școală, inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică pot lua decizia suspendării cursurilor, pe o perioadă limitată”, a spus Sorina Pintea.

Nu este cazul să creăm o isterie din această chestiune pentru că gripă a fost întotdeauna în această perioadă a anului. E adevărat că ar fi trebuit să ne luăm cu toții măsuri din timp”, a ținut să precizeze Pintea, adăugând că nu i s-a părut necesar să ceară suspendarea cursurilor, pentru că sunt zone în care virusul gripal nu este atât de prezent.

Potrivit datelor prezentate de Digi24, la nivel național, doar una din zece școli are cabinet medical, iar în București sunt 34 de unități de învățământ care nu au nici medic, nici asistent medical.

Odată cu revenirea elevilor la școală, în fiecare zi, la începutul orelor, se va face un triaj, iar elevii care prezintă simptome de răceală sau gripă vor fi trimişi acasă pentru a nu fi expuşi virusului şi ceilalţi copii.


Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, declara, vineri, că decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă. Profesorul a explicat și cum se face decontaminarea: ”Dacă deschideți geamul, aerisiți și ștergeți puțin mesele cu substanțe care să fie pe bază de clor, totul se încheie în acel moment”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat, duminică, că îi așteaptă luni pe toți elevii la școală. Andronescu a precizat că şcolile nu vor fi închise săptămâna viitoare având în vedere că este final de semestru şi se încheie situaţiile şcolare.

„Îi invit mâine (luni- n.r.) pe toți la școală, în fiecare școală se face un triaj de sănătate foarte sever. Ca urmare, cei care sunt în situația de a nu fi sănătoși sunt trimiși la medic, cei care au starea de sănătate normală rămân la școală și își văd de lecții așa cum stabilește programul pentru fiecare clasă în parte”, a declarat Andronescu.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, vineri, că, în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă, nu va solicita suspendarea cursurilor, însă acest lucru se poate face punctual, acolo unde absenteismul la clasă este de peste 20%.

“Am spus, fiecare şcoală şi fiecare clasă are posibilitatea să ceară suspendarea dacă absenteismul este mai mare de 20% în clasa respectivă. Punctual da, poate cere suspendarea cursurilor în funcţie de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă”, a spus Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Citește și:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.