Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spune că decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă. Profesorul explică și cum se face decontaminarea și consideră că închiderea școlilor pentru o zi a fost o măsură bună.
”Decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă. Dacă nu au fost cazuri de gripă, nu este cazul”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în conferința de presă de vineri, la care a participat alături de ministrul Sănătății.
Streinu-Cercel a arătat că măsura închiderii școlilor a fost ”una binevenită ținând cont de faptul că infecția gripală are o perioadă scurtă de incubație, de la una până la trei zile” și, ca atare, în acest interval, ”avem posibilitatea să vedem cine dezvoltă și cine nu dezvoltă” acest tip de infecție virală.
Medicul a explicat și cum se poate face decontaminarea unei săli de clasă: ”Dacă deschideți geamul, aerisiți și ștergeți puțin mesele cu substanțe care să fie pe bază de clor, totul se încheie în acel moment”.
Pe de altă parte, Streinu-Cercel a spus că singura soluție pe care o avem la dispoziție împotriva gripei este să ne vaccinăm.
”Virusul suferă modificări de la an. La gripă apare în fiecare an, virusul suferă mutaţii, important e să ne vaccinăm. (…) Lumea nu ar mai trebui să blocheze spitalele cu teste pentru gripă, deoarece simptomele sunt usor de recunoscut de oricine. (…) E un diagnostic simplu: febră peste 39 de grade, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, te simți ca bătut sau lovit de tren. Aia e gripă. (…)
E clar că dacă ai simptomele astea, ce să vezi? E iarnă și iarna e gripă. E secretul lui Polichinelle. Deci trebuie să fim raționali, fiindcă altfel blocăm toate unitățile de primiri urgențe .. cu ce? Cu persoane care doresc să-și facă un test de gripă. Eu am dat dispoziție la Balș să nu se mai facă la cerere test de gripă. Nu facem așa, de dragul de a face!”, a spus șeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, citat de știrileprotv.ro.
Citește și:
- Elevii se plâng de condițiile din școli: În plin sezon gripal, la toalete nu există săpun și hârtie igienică
- În prag de epidemie de gripă: În ce condiții se pot suspenda cursurile. Anunțul ministrului Sănătății