Elevii se plâng de condițiile din școli: În plin sezon gripal, la toalete nu există săpun și hârtie igienică

0
Săpunul lipsește din școli. Foto: facebook.com/ConsiliulJudeteanAlElevilorTimis

Elevii atrag din nou atenția asupra condițiilor precare de igienă din toaletele multor școli, unde, deși suntem în plin sezon de gripă, nu există săpun și hârtie igienică. Ideea ministrului Educației ca elevii să vină cu șervețele umede la școală nu este o soluție, spun reprezentanții elevilor, iar luarea de măsuri preventive ar fi mai eficientă decât închiderea școlilor pentru o zi.

Consiliul Județean al Elevilor Vrancea semnalează lipsa de igienă sanitară din școlile vrâncene și susține că, în schimbul suspendării actului educaţional pentru o zi, ar trebui luate măsuri preventive, care ar fi mult mai eficiente în combaterea gripei.

”Conform ordinului nr. 1955/1995, art. 15, ce conţine normele de igienă privind unităţile de învăţământ pentru ocrotirea, instruirea şi educarea copiilor şi tinerilor, se vor asigura materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri (hârtie igienică, săpun, substanţe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare). (…)

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat public că soluţia este achiziţionarea şerveţelelor umede, elevii fiind obligaţi să îşi asigure independent condiţiile minime de igienă în unităţile de învăţământ.

În schimbul suspendării actului educaţional pentru o zi, suntem de părere că luarea unor măsuri preventive, ce vor diminua riscul de infecţii, boli şi alte afecţiuni transmisibile, ar fi mult mai eficiente în combaterea gripei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Elevilor Vrancea.

În plus, elevii amintesc că, dincolo de lipsa săpunului și a hârtiei igienice, în unele școli, toaletele arată pur și simplu dezastruos.

”Absenţa hârtiei igienice şi a săpunului reprezintă o dificultate minoră în unele unităţi de învăţământ, în care grupul sanitar se află într-o situaţie precară prin existenţa sa în exteriorul clădirii, lipsa uşilor în cabinele de toaletă şi nerespectarea normelor de curăţenie şi dezinfectare, toate acestea însemnând o lipsă de conştientizare, de prioritizare a nevoilor elevilor”, spun elevii din Vrancea.

Campania #sistemMURDAR

Colegii din Timiș au atras și ei atenția asupra condițiilor de igienă din școli, aceștia desfășurând de ceva timp și o campanie în acest:#sistemMURDAR.

Suntem în asentimentul colegilor noștri din Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, întrucât situația este aceeași și în școlile timișene: elevii sunt privați de condiții optime în mediul școlar.

Atragem, în acest sens, atenția decidenților cu privire la educație, întrucât aceasta este o temă de siguranță națională, care ar trebui să fie prioritară pentru orice administrație publică locală”, este mesajul Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

Pe parcursul campaniei, elevii din Timiș au postat pe Facebook mai multe fotografii din școlile din județ care arată că săpunul și hârtia igienică lipsesc la toalete:


Citește și Campanie pentru igiena în școli, lansată de elevii din Timiș. Imagini din toaletele unor licee FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.