Specialiștii în politici de educație spun că soluția pentru reducerea analfabestimului funcțional este schimbarea programei școlare. Studiile arată că aproape 40% dintre tineri termină liceul fără să aibă cunoştinţele de bază, nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere şi nu pot face deducţii logice simple. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România ocupă primul loc, relatează Digi 24.
În opinia specialiştilor, principala cauză pentru care s-a ajuns în această situaţie este metoda de învăţare bazată pe memorare şi nu pe înţelegerea conceptelor, informează sursa citată. Soluția propusă de experții în politici de educaţie este schimbarea din temelii a programelor şcolare, însă se poate face ceva și pe termen scurt.
”Primul pas poate fi în felul următor: în 2019 și 2020 pregătim următorul proiect. 7-8-10 școli din România comută pe arhitectură curiculara. Cu alte cuvinte, începând cu anul școlar 2020/2021, că e școala gimnazială, că e liceu, 7-8 dintre ele, și legea permite asta, trec cu arme și bagaje într-un nou model de proiectare curriculară de secol XXI.
Iar ăla cu siguranță va pune presiune și pe ceea ce înseamnă planuri cadru, programe școlare, interacțiunea profesorilor cu elevii etc. Discuția revine la 3 puncti critice: valorile pe care școlile au a le cultivă, curaj, integritate, patriotism gândire critică, 2 modelul curricular care să servească acelor valori și 3 modelul de interacțiune, de resursă umană”, a declarat, la Digi 24, Marian Staş, expert în politici de educaţie.
Citește și Cifre îngrijorătoare: Vârsta de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani