Peste 80 de cazuri de gripă, în unitățile de învățământ din Bucureşti. Ministrul Sănătății cere ”măsurile cele mai dure”

0
Foto: facebook.com

În ultimele patru zile, au fost raportate 85 de cazuri de gripă în unitățile de învățământ din București. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Municipiului București, multe cazuri s-au înregistrat în grădinițe, existând posibilitatea ca, în unele cazuri, activitatea să fie suspendată pe mai multe zile. Ministerul Educației a decis ca ziua de vineri, 25 ianuarie, să fie liberă pentru preșcolari și elevi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Marina Manea, a declarat, joi, la Digi24, că ”sunt unități de învățământ, în principal grădinite, care au raportat la o grupă un număr mai mare de trei cazuri de gripă”.

Pentru că activitatea este suspendată astăzi și mâine în unitățile de învățământ, așteptăm să vedem de luni încolo câte cazuri mai sunt raportate astfel încât să se poată lua decizia ulterior care vor fi grupele de la grădiniță care își vor suspenda activitatea. Repet, la momentul acesta, doar la grădinițe se pune astfel problema”, a precizat Manea.

Reprezentantul ISMB a adăugat că au fost șase grădiniţe care au raportat astfel de cazuri, adică un număr mai mare de trei cazuri de gripă.

”Noi am primit o adresă de la DSP, această instituție hotărăște, până la urmă, care va fi perioada de suspendare a cursurilor. În acea adresă se menţiona faptul că, dacă într-o unitate de învăţământ procentul de absenteism cauzat de gripă e de 20 la sută, se poate lua hotărârea suspendării activităţii întregii unităţi de învăţământ, dar nu mai mult de  cinci zile lucrătoare”, a explicat Marina Manea.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat că Institutul Naţional de Sănătate Publică urmează să prezinte marţi situaţia cazurilor de gripă şi că în baza acestor informaţii se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei.

„Dacă vom avea trei săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă vom lua această decizie (de a declara epidemie de gripă în România, n.r.). De aceea am şi cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede”, a precizat ministrul Sănătății, la Digi24, citat de Agerpres.

Ministrul a menţionat că decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Şcolar, în colaborare cu cel de sănătate publică, acolo unde este necesar.

Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment, pentru că situaţia este îngrijorătoare. (…) (În cazurile punctuale, n.r.), inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică numărul de îmbolnăviri din şcolile respective şi anunţă că pot să suspende cursurile. Deci, nu este necesară intervenţia Ministerului Sănătăţii în acele situaţii”, a spus ministrul.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.