Cifre îngrijorătoare: Vârsta de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani

0
Foto: pixabay.com

Date alarmante prezentate de Agenția Națională Antidrog. Potrivit reprezentanților Agenției, vârsta medie de debut în consumul de droguri în România este de 10-11 ani. Cel mai consumat drog din România este cannabisul, iar cele mai vulnerabile categorii în ceea ce privește consumul sunt cele defavorizate.

„Vârsta de debut în consumul de droguri, și aici depinde evident de substanță, este undeva la 10-11 ani, mai scăzută la alcool și tutun. În ceea ce privește categoriile de vârstă vulnerabile, dacă facem o comparație, și analizăm populația pe 15-64 de ani, constatăm că grupa cea mai vulnerabilă este cea de 15-24 de ani, grupă căreia ne adresăm prin proiecte.

Pe de altă parte, un studiu făcut la nivel european pe populația de 16 ani școlarizată evidențiază o prevalență a consumului de droguri de aproximativ 15,6%”, a declarat, miercuri, Diana Șerban, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Reducerea Cererii de Droguri, din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), citată de MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților ANA, vârstă de debut este în scădere în România, ceea ce înseamnă că tot mai mulți copii experimentează consumul de droguri de la vârste tot mai fragede.

„În ceea ce privește principala substanță de consum, pe ambele studii, și pe populația generală cu accent pe segmentul 15-24 de ani, dar și pe populația de 16 ani, cel mai consumat drog din România este cannabisul”, precizează Diana Șerban.

Reprezentanta ANA a mai explicat și care sunt categoriile cele mai vulnerabile: „În ceea ce privește categoriile sociale vulnerabile, aici există o diferențiere în funcție de tipul de droguri consumat. Dacă vorbim de consumul de opiacee, vorbim de zona defavorizată din punct de vedere al venitului și al condițiilor de viață, dar și din punct de vedere al familiei și al apartenenței la educație. Dacă vorbim de alte tipuri de substanțe, mai scumpe, cum este cocaina, aici vorbim de consum în zone unde puterea economică este mai ridicată.”

Prevenirea consumului de droguri în școli

Întrucât onsumul de droguri, îndeosebi inhalante, canabis şi etnobotanice, în rândul copiilor de 13 ani sau mai mici a crescut în ultimii ani, Agenţia Naţionala Antidrog a relansat o serie de proiecte de prevenire, la nivel naţional, în mediul şcolar şi preşcolar, proiecte care au dat rezultate la nivel local.

Adolescentul are acces la informaţie, rolul expertului în prevenire, al cadrului didactic este să fie fair-play faţă de cel căruia i se adresează, în sensul în care transmite corect informaţii, care sunt efectele pe termen scurt, mediu şi lung, astfel încât adolescentului i se dă posibilitatea de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

Putem să livrăm informaţie corectă, dublată de programe care merg pe formarea de abilităţi sănătoase de viaţă şi de a face faţă la situaţiile potenţial de criză ce ar genera zona de consum. Tocmai acesta este rolul proiectelor pe care astăzi le-am promovat – de a dezvolta la toate categoriile de vârstă mecanisme de a face faţă şi mecanisme de protecţie”, a precizat Diana Şerban, citată de Agerpres.

„Zombie” dă o stare de somnolență cu mișcări necontrolate

Specialiștii Agenției Naționale Antidrog au explicat totodată care sunt efectele drogului „Zombie” și ce substanță conține acesta.

„Acest drog numit „Zombie” poartă această denumire după efectele pe care le dă această nouă substanță de tip etnobotanică. Este vorba de o catinonă, care a fost identificată la nivel european și internațional, iar efectele produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombie. Nu este vorba de un nou tip, este vorba de un nou comportament ca urmare a consumului acestei substanțe”, a explicat Bogdan Gheorghe, medic ANA.

Potrivit acestuia, drogul „Zombie” dă o stare de somnolență cu mișcări necontrolate.

Zombie dă o stare de somnolență cu mișcări necontrolate, ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare a acestor substanțe etnobotanice, pentru că aceste etnobotanice sunt niște substanțe chimice produse în laborator, și ca urmare a faptului că multe dintre aceste substanțe au fost supuse controlului, dealerii schimbă structura chimică a lor, care să emită efectele drogurilor tradiționale”, a mai explicat medicul.

Anul trecut, în spațiul public au apărut mai multe filmulețe în care tineri care erau inerți zăceau fie în picioare, fie pe bănci, după ce ar fi consumat acest drog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.