Președintele Federației Părinților: ”Nu vom susține niciodată posibilitatea de a lăsa repetent un elev de clasa I”

0
Foto: facebook.com

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Iulian Cristache, nu este de acord cu ideea ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, ca elevii de clasa I să poată fi lăsați repetenți.

”Cred că posibilitatea de a lăsa repetent un elev de cls. I… este doar un punct de vedere al doamnei ministru. Nu vom susține NICIODATA așa ceva. Cum să punem anatema pe un copil de 7 ani, care de-abia se obișnuiește cu mediul școlar. Oare rolul profesorului este de neglijat? Dacă vom avea 6-7 elevi în situația de a fi lăsați repetenți, domnii profesori se pot „spala” pe mâini? Sper ca noua lege să intre în dezbatere si nu ne vom pomeni cu o dezbatere de 6…7 zile. Sper!”, a scris Iulian Costache, pe Facebook.

UPDATE Iulian Costache a declarat totodată că inițiativa ministrului Educaţiei ca elevii din clasa I să repete anul şcolar i-ar afecta emoţional pe copii.

“Această iniţiativă ar afecta, cel puţin din punct de vedere emoţional, un copil care abia se obişnuieşte cu mediul şcolar şi care are şapte ani. Nu avem cum să fim de acord cu aşa ceva. Nu ştiu de ce ministru şi-a dorit acest lucru. Până la urmă, în calitate de ministru poate propune orice, dar, văzând reacţiile tuturor, nu vom agrea aşa ceva şi sperăm să nu fie impusă prin noua lege a educaţiei, care va fi în dezbatere publică”, a spus, pentru Mediafax, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din învăţământul preuniversitar.

Ce spun sindicatele

De cealaltă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că aşteaptă argumentul care ar sta în spatele acestei propuneri.

Din punctul meu de vedere, este o problemă că la nivelul clasei a I-a treci în clasa a II-a fără să ai cunoştinţe elementare. (…) Marea problemă a noastră este că avem peste 50.000 de copii care nu ştiu să scrie şi să citească suficient de corect. Copii care termină gimnaziul, copii care ajung în liceu şi sunt puşi în imposibilitatea de a susţine examenul de Bacalaureat”, a precizat, pentru Mediafax, Marius Nistor.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spune că atât timp cât propunerile venite din partea specialiştilor vor fi criticate, în continuare vor exista probleme în educaţie.

“Consider că ar trebui să începem în regim de urgenţă discuţii despre legea învăţământului preuniversitar, legea învăţământului universitar. Toate aceste probleme să fie puse în dezbatere publică şi clarificate din punct de vedere legal. Să avem actele normative. (…) Din punctul meu de vedere, copilul acela cum poate intra în clasa a II-a atâta timp cât nu are elementele de bază? E ca şi cum aş vrea să-l trec direct în clasa a XI-a, dar el are probleme la nivelul clasei a X-a. Îl trec doar de dragul de a-l trece?”, a explicat Marius Nistor.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vrea să schimbe prevederile legale privind repetenția în clasele primare astfel încât și elevii din clasa I să poată fi lăsați repetenți. În prezent, elevii din clasa pregătitoare și clasa I nu pot fi lăsați repetenți.

Citește și Ministrul Educației: ”Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Avem clase cu 36-38 de elevi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.