Povești scrise pe hârtie și adunate în fotografii, într-o campanie anti-bullying a elevilor din Sibiu: ”De ce să jignești?” FOTO

0
Foto: www.facebook.com/cjesibiu/

Consiliul Județean al Elevilor Sibiu a derulat o campanie inedită cu privire la fenomenul de bullying din școli. Elevi care au fost victime ale agresivității și-au spus poveștile și, în fotografii în care au scris pe chip mesaje legate de experiența trăită, au îndemnat la schimbare. Campania ”Bullyproof” a avut un impact atât de mare în rândul tinerilor și al părinților încât elevii vor să o continue.

Campania  ”Bullyproof” a fost demarată de Consiliul Județean al Elevilor Sibiu la începutul lunii decembrie, anul trecut, și, aproape timp de o lună, a strâns poveștile elevilor care au înfruntat bullying-ul.

Pornind de la datele alarmante legate de amploarea fenomenului în școli, elevii au vrut să tragă un semnal de alarmă și să contribuie la diminuarea acestuia.

”Un studiu desfășurat recent de Asociația „Salvați Copiii” aduce în prim-plan faptul că 1 din 4 elevi este constant victimă a bullying-ului din învățământul românesc – o carență cunoscută, însă tratată cu neglijență de către decidenții sistemului. În acest sens, Consiliul Județean al Elevilor din Sibiu a hotărât să ia atitudine prin intermediul unei noi campanii pe cât de simplă, pe atât de unică și eficientă. Bullyproof este un proiect născut din dorința martorilor de a spune stop agresivității verbale sau fizice în rândul tinerilor”, și-au explicat inițiativa reprezentanții Consiliului.

Campania a debutat cu o întâlnire în cadrul unei librării, unde elevi-victime ale agresiunilor și-au scris poveștile pe hârtie și și-au transmis mesajele prin intermediul fotografiilor:

Prima întâlnire din cadrul campaniei a avut loc pe data de 1 decembrie, într-un decor plăcut și liniștit, în incinta librăriei Humanitas. Elevii participanți și-au așternut experiențele personale pe hârtie, iar printre titluri se numără „Incult!”, „STOP!” sau „Fruntea sus!”,  cuvinte care s-au regăsit ulterior pe chipul fiecărui autor ca mărturie a curajului.”

Președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, David Drăgan, spune că elevilor nu le-a fost deloc greu să își spună poveștile.

”Elevii au scris poveștile pe foi, urmând ca noi să le transcriem în format digital. Acțiunea propriu-zisă s-a desfășurat într-un mediu plăcut în care victimele au simțit o puternică susținere din partea noastră cât și din partea colegilor, sperând la o schimbare în sistemul educațional”, ne-a declarat David.

Demersul elevilor a fost unul de succes, adaugă David, explicând că ”Bullyproof ” a fost ”proiectul cu cea mai rază de acțiune atât în rândul tinerilor cât și al adulților, care au realizat ce se întâmplă cu adevărat în mediul școlar”: ”Elevilor le-a plăcut proiectul enorm, fiind uimiți de înțelegerea și sprijinul acordat. Pozele cu un caracter emotiv au fost un mare succes, tinerii scriindu-ne cum pot participa și cum pot să-și facă povestea auzită.”

Fotografiile cu elevii care ”au avut curajul să se facă auziți” se regăsesc pe paginile de Facebook și Instagram ale Consiliului, acolo unde a fost lansată invitația de a fi ”părtași” la poveștile copiilor.

”Acolo veți putea vedea momente din viața elevilor care au avut un impact negativ asupra lor, însă peste care au avut puterea să treacă. Povești reale, povești frumoase și nu în ultimul rând povești cu un mesaj adânc”, scriau elevii din Consiliu.

În timpul campaniei, elevii sibieni semnalau, de altfel, că ”școala este, în continuare, pentru unii dintre copii un chin” și evidențiau manifestările pe care le-au remarcat în formularele completate de sibienii victime ori martori ai bullyingului: ”excluderea din grup, izolarea, ameninţarea cu violenţa fizică, umilirea și denigrarea”.

La finalul campaniei, reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Sibiu au adunat toate poveștile, în variantă digitală, și fotografiile într-un album și au anunțat că, în noul semestru școlar, vor oferi elevilor în continuare șansa de a-și face poveștile auzite.

Poveștile elevilor, surprinse în fotografii:

Mai multe povești puteți vedea pe pagina de Facebook a Consiliului Județean al Elevilor Sibiu

Foto: Consiliul Județean al Elevilor Sibiu


Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.