Andronescu: Nu vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu peste 3 ani. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?

0

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, crede că, în trei ani de zile, nu vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu, ceea ce o face să se întrebe “Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?” 

Într-o conferință la Constanța, Ecaterina Andronescu a vorbit despre situația gravă cu care se confruntă România în ceea ce privește învățământul preuniversitar, pe care a catalogat-o ca fiind “o cădere absolut dramatică”, relatează info-sud-est.ro.

M-am uitat puțin pe cifrele pe care le avem acum în învățământul preuniversitar. Dacă în anul 2003 aveam 4,3 milioane de elevi în învățământul preuniversitar, astăzi avem 2,65 milioane. Adică este o cădere absolut dramatică. Cred că este cea mai mare problemă cu care se confruntă România. Dacă o promoție avea în 2001, când am făcut proiectul de informatizare a repartizării elevilor de gimnaziu în liceu, 259 de mii de elevi, acum avem 150 de mii.

Din cei 150 de mii care au dat evaluarea după clasa a opta, în anul 2018, 55 de mii, adică 36%, au luat note mai mici de 5. Nu cred că vreunul dintre dumneavoastră își imaginează că din cei 55 de mii putem avea absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat ca să mizăm pe ei că vor opta pentru universități. Ca urmare, nu cred că vom avea mai mult de 60-70 de mii de absolvenți de liceu peste trei ani de zile. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre? Trebuie să găsim soluții”, a spus ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu crede că una dintre soluții este ”să încercăm să aducem studenți străini. ”Realizăm odată cu aducerea studenților străini mai multe deziderate. Răspundem internaționalizării, aducem și taxe, și fără îndoială ne asigurăm că păstrăm toate programele de studiu. Acesta este un motiv care ne determină să ne grăbim cu internaționalizarea”, a completat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educației a tras un semnal de alarmă asupra viitorului universităților din România, care vor avea de suferit din cauza situației tragice din învățământul preuniversitar:

“Este o realitate care vine peste trei ani. Deja de câțiva ani simțim că promoțiile sunt din ce în ce mai mici. Dacă vă uitați, foarte multe din universitățile private sunt în pragul închiderii. Unele s-au și închis. Pentru că nu mai au studenți, nu au cu ce să se susțină”.

Citește și Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Șincai: ”Aș elimina cu totul politica din învățământ pentru că nu va merge niciodată ceva”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.