Pe străzile cochete ale orășelului studențesc, între zecile de magazine și restaurante, un dulap cu cărți, în plină stradă, îți atrage imediat privirile. Cărțile sunt frumos aranjate pe rafturi și oricine este invitat să ia și să lase aici o carte.
Biblioteca în aer liber nu am descoperit-o în România, însă nu poți trece cu vederea o idee atât de frumoasă și spera, de ce nu, că poate cândva o să o vedem și la noi. Acest tip de bibliotecă, un fel de ”free open-air libraries”, întâlnești în multe orașe din Germania.
Cunoscut local drept ”öffentliches Bücherregal” (public bookcase/ public bookshelf), ”Raftul cu cărți” din stradă este un proiect lansat undeva la sfârșitul anilor ’90 în Darmstadt și Hanovra, un proiect care a cucerit rapid și alte orașe, trecând dincolo de granițele țării. Conceptul este simplu: Iei o carte, dai o carte.
În orașul Münster, un important centru universitar al Germaniei, am găsit o astfel de bibiliotecă în zona centrală, în apropierea unei stații de autobuz.
Câțiva oameni citeau îndelung titlurile cărților, iar regulile sunt clare: folosirea cărților se face după principiul ”dau și iau”, poți să aduci cărți, dar nu și reviste, și poți să le returnezi. Regula de bază este că nu poți lua mai mult de cinci cărți.
Pe hârtia înrămată și așezată în mijlocul raftului, ”vizitatorii” sunt avertizați că a lua mai mult de cinci cărți se consideră furt.
Astfel de cazuri au existat, când oameni au luat câte un raft întreg de cărți, neînțelegând ”principiul” acestui proiect care are ”un scop social-comunicativ”. Însă aceste cazuri sunt rare.
Mini-bibliotecile în aer libere se vor de fapt o alternativă la bibliotecile clasice, în care nu mai ești nevoit să îți înregistrezi numele și totul se petrece în anonimat. Proiectul are succes, rafturile sunt permanent pline cu cărți, iar ordinea în care sunt aranjate te face să uiți pentru o clipă că este o bibliotecă în aer liber, chiar în stradă.
Rafturile cu cărți sunt amenajate, de regulă, în zonele centrale ale orașelor, în piețe, în stațiile de autobuz sau chiar în zona supermarketurilor, fiind finanțate de diferite organizații, fundații, cluburi ori asociații civice.
”Sunt în multe orașe. Am văzut cel mai mult în stațiile de autobuz. Oamenii vin își iau o carte, aduc alta, totul este civilizat. Au mai existat și cazuri când aceste rafturi au fost vandalizate, însă, prin grija celor care se ocupă de ele, dar și a oamenilor simpli, acestea au fost refăcute”, ne spune o vizitatoare a ”dulapului cu cărți”.
Foto: SparkNews.ro
Citește și Biblioteca școlii, reamenajată de elevi: ”Este cu adevărat cea mai frumoasă sală din școală!”