O nouă disciplină, în planurile-cadru de învățământ din anul școlar 2020-2021

0
Foto: pexels.com

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care introduce o nouă materie de studiu în școli. Este vorba de Educație pentru sănătate și nutriție, disciplină care se va regăsi în planurile-cadru de învățământ începând cu anul școlar 2020-2021.

”Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Ministerul Sănătății elaborează o strategie privind educația pentru sănătate și nutriție până la data de 31 decembrie 2019. Strategia va fi transpusă în planurile cadru de învățământ începând cu anul școlar 2020-2021”, prevede proiectul adoptat de senatori, care va merge la promulgare.

În forma inițială, adoptată de Camera Deputaților, proiectul stabilea introducerea ”în curriculumul național aferent învățământului preșcolar, primar și gimnazial, a disciplinei „Nutriție și educație nutrițională”, ca disciplină opțională de studiu, în contextul promovării măsurilor educative menite a preveni și combate obezitatea în rândul copiilor.”

Prevederile inițiativei legislative au fost modificate însă în comisia de specialitate din Senat și  preluate într-un alt proiect, aprobat în ședința de plen de miercuri.

În raportul Comisiei, se arată că ”planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuiesc îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătății”.

Ce mai prevede proiectul adoptat de Senat:

  • Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală. Pentru copiii cu dizabilități locomotorii, în vederea integrării acestora în învățământul cu frecvență, se vor achiziționa elevatoare sau procesul instructiv educativ se va desfășura într-o sală de clasă situată la parterul unității.
  • Elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social.
  • Cuantumul minim al bursei de performanță, al bursei de merit, al bursei de studiu și al bursei de ajutor social se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.
  • Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Vezi aici mai multe despre proiectul de lege 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.