Liber de la muncă pentru unul dintre părinți, atunci când școlile sunt închise – proiect de lege

1
Foto: unsplash.com

Deputatul ALDE Marian Cucșa a anunțat, luni, că va iniția un proiect de lege prin care unul dintre părinți să aibă liber de la muncă, atunci când școlile sunt închise din cauza condițiilor meteo nefavorabile, potrivit unui comunicat de presă al partidului, citat de Mediafax.

Acesta susține că inițiativa ar putea fi o soluție pentru părinții care nu au cu cine să își lase copiii, în cazul în care școlile sunt închide din cauza unor calamități naturale sau alte situații extreme.

Astfel, Marian Cucșa intenționează să depună un proiect de lege prin care, atunci când se închid școlile și grădinițele, unul dintre părinți să aibă dreptul de a sta acasă cu copilul, dacă acesta este mai mic de 10 ani sau dacă este încadrat în categoriila celor cu nevoi speciale.

De asemenea, în situația familiilor monoparentale, părintele, care este și tutorele copilului, să aibă liber de la muncă, iar zilele libere să fie plătite normal.

„Ninsoarea care a căzut continuu timp de 48 de ore, cel puțin în Timiș, unde m-am aflat la sfârșitulul săptămânii trecute, a cauzat multe neplăceri. Drumurile au fost practic imposibil de curățat în ritmul în care ningea, oamenii au rămas fără curent electric și încălzire iar autoritățile au decis închiderea școlilor și grădinițelor timp de două zile. De aici s-a și format o voce comună a părinților care se plângeau atât pe rețelele de socializare, cât și direct mie, că, pur și simplu, nu au cu cine să își lase copiii acasă și m-am gândit că ar fi absolut normal ca statul să le ofere și acestora zile libere, în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise. Deocamdată, această propunere de proiect de lege este în stadiul de a fi așternută pe hârtie și scrisă așa cum trebuie, ținând cont de toate detaliile.

Pentru început, m-am gândit ca atunci când se închid școlile și grădinițele, unul dintre părinți să aibă dreptul de a sta acasă cu copilul, dacă acesta este mai mic de 10 ani (însă vârsta minorului va fi stabilită după o analiză în acest sens) sau dacă este încadrat în categoriile celor cu nevoi speciale. Totodată, în situația familiilor monoparentale, să aibă liber de la muncă părintele care este și tutorele copilului. Zilele libere să fie plătite normal”, a afirmat Marian Cucșa, confirm sursei citate.

Prin urmare, în următoarea perioadă, deputatul ALDE va demara o consultare publică pe rețelele de socializare pentru a ține cont de nevoile și de părerile părinților.

1 COMENTARIU

  1. Este o abertaie de lege. Cum isi iau liber bunicii care cresc copii celor plecati la munca in strainatate? Este o lege care este DISCRIMATORIE! De ce cei care nu au copii dar care poate cresc copii nu pot lua aceste zilel libere? Un fiasco de lege!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.