Decizie CGMB. Toți elevii din București vor avea gratuitate la transportul în comun

0

Elevii din București cu vârsta de până la 18 ani vor călători gratuit cu mijloacele de transport în comun ale STB (fostă RATB), au decis, miercuri, consilierii generali, în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Consilierii au votat și amendamentul care prevede că de această gratuitate beneficiază și elevii claselor a XI-a și a XII-a.

”Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toți elevii din învățămîntul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituții de învățământ din municipiul București, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului București”, se arată în proiectul de hotărîre votat miercuri.

În acest context, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că de anul viitor va veni cu un proiect de hotărâre care va presupune acordarea de gratuitate la transportul public al Societății de Transport București (STB) pentru toți bucureștenii.

”De anul viitor, voi veni cu un proiect care va presupune acordarea de gratuitatea la transportul STB pentru toții bucureștenii (…) Vrem să încurajăm astfel transportul public”, a spus Gabriela Firea, citată de Mediafax, care a mai precizat că printr-un astfel de proiect vrea să descurajeze transportul cu mașinile personale în oraș.


Știrea inițială: Elevii din București, inclusiv liceenii din clasele a XI-a și a XII-a, vor avea gratuitate pe transportul în comun dacă un proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi, va fi adoptat astăzi de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Inițial, proiectul prevedea că vor beneficia de gratuitate doar elevii din învățământul obligatoriu, astfel că elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu erau vizați de această facilitate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat astăzi, la începutul ședinței CGMB, că proiectul a fost amendat și va supune la vot acordarea de gratuitate pe transportul în comun tuturor elevilor, inclusiv liceenilor din anii terminali.

”Vă propun să acordăm gratuitate pe transportul public în comun tuturor elevilor de liceu care acum beneficiază de o reducere cu 50%. Au existat anumite întrebări dacă acest proiect se referă doar la învățământul liceal obligatoriu, inclusiv clasa a X-a, și am adăugat astăzi, printr-un amendament,  extinderea și pentru clasele a XI-a și a XII-a pentru că așa ni se pare normal ca toți liceenii să beneficieze de această gratuitate pe transportul public în comun”, a declarat Gabriela Firea.

Amendamentul a fost făcut după ce  Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) a solicitat gratuitate la transportul local în comun pentru toţi elevii bucureșteni, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu.

AEBI solicita primarului general al Capitalei şi consilierilor generali sa susţina un amendament, în urma caruia transportul în comun sa fie gratuit pentru toţi elevii bucureşteni, nu doar pentru cei din învaţamântul obligatoriu. Consideram ca adoptarea hotarârii în forma actuala i-ar discrimina pe elevii din clasele a XI-a şi a XII-a şi ar reprezenta o încalcare a principiului echitaţii, enunţat la art. 3 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi invocat în expunerea de motive a proiectului de hotarâre. Pentru identitate de raţiune, menţionam ca în celelalte unitaţi administrativ-teritoriale din ţara care aplica aceasta masura facilitatea este acordata pentru toţi elevii din învaţamântul preuniversitar, nu doar pentru cei din clasele I-X.”, se arăta într-un comunicat de presă al Asociației.

Citește mai mult pe acest subiect: Proiect. Transportul în comun, gratuit pentru elevii bucureșteni din învățământul obligatoriu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.