Legea anti-bullying, adoptată în Parlament: Violenţa psihologică, interzisă în şcoli

0
Foto: pixabay.com

Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care interzice violenţa psihologică – bullying – în școli.

Actul normativ completează Legea educației naționale și, după decizia senatorilor, merge la promulgare.

Ce prevede proiectul adoptat de Senat:

  • În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică bullying. 
  • În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecționare asupra’ problemelor legate de violența psihologică bullying, în vederea dobândirii de competențe în identificarea acestora și a capacității de aplicare a unor strategii educaționale potrivite.

Cum este definită violenţa psihologică – bullying 

Violenţa psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într -un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Proiectul care interzice violența psihologică a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR și a fost dezbătut și adoptat de Camera Deputaților, în calitate de prima cameră sesizată.

La Senat, prevederile anti-bullying au fost preluate într-un alt proiect de lege de modificare și completare a Legii educației naționale, adoptat de senatori.

Vezi aici proiectul de act normativ, raportul comisiei și traseul legislativ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.