Școlile din Capitală, suprapopulate. Ce soluții se caută pentru lipsa spațiilor

0

Numărul de elevi înmatriculaţi în Capitală este în creştere, iar din acest motiv unităţile de învăţământ se confruntă cu fenomenul suprapopulării.

Ne confruntăm cu o creştere anuală a numărului de elevi pe care îi înmatriculăm. Inclusiv în acest an şcolar avem peste 4.000 de preşcolari şi elevi în plus faţă de anul şcolar trecut şi tocmai de aceea unităţile de învăţământ se confruntă cu acest fenomen al suprapopulării, drept pentru care avem o relaţie de colaborare cu autorităţile administraţiei locale în sensul de a eficientiza modul de organizare a reţelei şcolare bucureştene. (…) Acest număr este în creştere cu aproximativ 4.200 de copii la începutul anului şcolar 2018 – 2019, depăşind astfel cifra de 251.000 de beneficiari direcţi, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din populaţia şcolară a României„, a declarat inspectorul general al IŞMB, Ioana Mihaela Neacşu, cu prilejul prezentării „Raportului privind starea învăţământului pentru anul şcolar 2017-2018”.

Potrivit acesteia, la nivelul fiecărui sector al Municipiului Bucureşti primarii au încercat să găsească soluţii adaptate stadiului în care se află şcolile respective.

Este adevărat, unii dintre dânşii au optat pentru această soluţie de amplasare de construcţii modulare care, dacă sunt autorizate şi credem şi sperăm că vor fi, sunt o soluţie, pentru că nu este simplu ca peste noapte să construieşti clădiri noi în curţile unităţilor de învăţământ, unele dintre ele neavând nici teren pentru aşa ceva„, a spus reprezentantul IŞMB.


În Raportul menționat se arată că unul dintre puctele slabe ale sistemului de învățământ din București îl constituie ”suprapopularea cu efective mari de elevi a unor unități de învățământ, în paralel cu depopularea altora, fapt care afectează negativ calitatea procesului instructiv-educativ”. 

Totodată, la capitolul ”Amenințări” este inclusă ”creșterea numerică a populației școlare care provine din zona metropolitană a Capitalei (orașele și comunele din Ilfov ) și care pune presiune pe capacitatea de școlarizare a unora dintre unitățile de învățământ din București”.

Potrivit raportului, în anul şcolar 2017-2018, numărul elevilor a fost de 244.667 elevi, dintre care cei mai mulţi s-au înregistrat în învăţământul primar (83.364 elevi).

Pentru învăţământul liceal s-a înregistrat un număr de 62.076 elevi, iar la nivelul învăţământului gimnazial au fost 56.628 elevi.

În total, numărul elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, pentru anul şcolar 2017-2018, a fost de 247.734 elevi.

Conform datelor comunicate de ISMB, în București, numărul total al unităţilor de învăţământ de stat şi particular este de 642.

Citește integral Raportul privind starea învățământului din municipiul București, anul școlar 2017-2018

Citește și Violența în școlile din Capitală a crescut alarmant. Statistica incidentelor și măsurile luate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.