Olimpiade și concursuri școlare. Cum se desfășoară în anul școlar 2018-2019

0
Foto: pixabay.com

UPDATE Ministrul Educației a aprobat, pe 8 ianuarie 2019, Ordinul nr. 3.015 privind modificarea anexei nr. 1 a ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.035/2012 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și a Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare.

Puteți consulta noul ordin aici

Regulamentele specifice pentru organizarea și desfășurarea olimpiadelor găsiți aici


Competițiile școlare se desfășoară, începând cu anul școlar 2018-2019, pe baza unei noi metodologii-cadru, care a fost adoptată în iulie 2018.

Potrivit Ministerului Educației, printre cele mai importante elemente de noutate ce se regăsesc în noua metodologie sunt:

  • acordarea unui număr sporit de locuri suplimentare pentru etapa naţională a olimpiadelor naţionale, la toate disciplinele
  • posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate la un an de studiu, la un alt an de studiu
  • stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa națională a olimpiadei.
  • organizarea, de regulă, a etapei naționale a olimpiadelor în universitățile de stat din România.

Participanți

Numărul participanților la etapa națională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate județele și sectoarele municipiului București.


Calificare în etapa națională

Se califică, la etapa națională, cei 47 de câștigători ai etapei județene – din cele 41 de județe și 6 (șase) sectoare ale municipiului București – la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul național.

Pentru a se califica la etapa națională, participanţii trebuie să obţină un punctaj cel puţin egal cu 40% din punctajul maxim posibil de obţinut la etapa judeţeană/ de sector. În cazul în care, la nivelul judeţului/sectorului, nu există participanţi care să întrunească această condiţie, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate locurilor suplimentare.


Locuri suplimentate

În cazul în care locurile suplimentare nu se ocupă, acestea pot fi transferate la alt an de studiu, în limita unui procent de maximum 50% din locurile suplimentare, fără a se depăşi, la etapa naţională, 110 locuri pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, respectiv 85 pentru celelalte olimpiade.


Evaluare

S-a decis, în același timp, ca evaluarea lucrărilor elevilor participanți la etapa județeană a olimpiadelor școlare să aibă loc fie în alt județ (județul evaluator) decât cel în care a fost susținută proba (județul de origine), fie la Comisia Centrală a Olimpiadei.


Costuri

Totodată este prevăzută dublarea alocărilor financiare pentru elevii și profesorii prezenți la etapa națională a olimpiadelor școlare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă și cazare.

Nu în ultimul rând, în premieră, este reglementată plata cadrelor didactice implicate în organizarea și desfăşurarea olimpiadelor, etapa națională. Aceasta se va face în cuantum identic cu plățile practicate pentru evaluarea națională și examenul naţional de bacalaureat în anul şcolar respectiv, cu excepția evaluatorilor, ale căror remunerații sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la EN/examenul de bacalaureat.

Citește și Ordinul care aprobă noua metodologie de organizare și desfășurare a competițiilor școlare

Poți consulta aici Lista integrală a olimpiadelor naționale și internaționale și a concursurilor școlare ce au avut loc în anul școlar 2017-2018

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here