EVALUAREA NAȚIONALĂ și BACALAUREAT 2019. Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor susține, în acest an școlar, examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat după același format de subiecte ca în anul școlar anterior. Decizia a fost luată de Ministerul Educației, după consultări derulate, la data de 2 noiembrie, cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor.
Întâlnirea a avut loc după ce a apărut informația că, în 2019, Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor desfășura după noi reguli. Mai exact, subiectele de examen ar fi urmat să conțină 40% întrebări grilă, întrebări cu alegere duală sau întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals.
Reprezentanţii Ministerului Educației justificau o astfel de măsură, luată fără nicio consultare publică, prin faptul că răspunsul elevilor va fi notat obiectiv.
EVALUAREA NAȚIONALĂ și BACALAUREAT 2019. Ministerul Educației a și publicat pe site modelele de subiecte pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională 2019, cuprinzând teste grilă, însă, la câteva ore, acestea au fost retrase.
”În urma întâlnirii organizate la sediul MEN, cei prezenți au solicitat în unanimitate ca examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din anul școlar 2018-2019 să se desfășoare în aceleași condiții, fără a se modifica structura subiectelor propuse”, a comunicat Ministerul Educației.
”Am ajuns împreună la concluzia că în timpul jocului nu se schimbă regulile. De aceea, în acest an şcolar, nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte. În acest an şcolar, în clasa a VIII-a sunt înscrişi 181.000 de copii, iar în clasa a XII-a sunt înscrişi 154.000 de copii. Aceştia vor susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul în aceleaşi condidii ca în anul şcolar trecut. Nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte. Modelele de subiecte vor fi postate pe site-ul Ministerului Esucaţiei în această seară, în aşa fel încât, atât copiii, cât şi cadrele didactice să poată lua la cunoştinţă despre modul în care trebuie să se pregătească”, a declarat totodată ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb.
Ce propuneau mai exact reprezentanții Ministerului Educației
EVALUAREA NAȚIONALĂ și BACALAUREAT 2019. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) intenționa să modifice structura subiectelor de examen, astfel încât acestea să conțină 40% întrebări grilă.
Astfel, MEN ar fi vrut ca, începând cu examenele din anul 2019, și testele de la Istorie, Matematică și Limba Română, așa cum este disciplina de Geografie, să cuprindă întrebări închise.
Examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională ar fi avut, în aceste condiții, mai multe întrebări cu itemi obiectivi, adică teste grilă, întrebări cu alegere duală sau cu răspuns Adevărat sau Fals.